Glutenfree cookbook
Soups
Main dishes
Desserts
Breads

Source: Hungarian Coeliac Association
www.liszterzekeny.hu

Előszó

 

Az alábbi válogatás hosszú évek próbálkozásainak összefogott, a leghasználhatóbb, legbeváltabb, „tuti” receptek szorgalmasan összegyűjtött kínálata, a szerkesztő elgondolása szerint a lehető legegyszerűbb, legkényelmesebben használható formába elrendezve.

 

E könyvben mindenféle receptet megtalálsz:

ismertet és ismeretlent,

kiszámíthatót és meghökkentőt,

nyerset és főttet,

hideget és meleget,

frissítőt és altatót,

életmentőt, laktatót és hizlalót,

egyszínűt, kétszínűt és sokszínűt,

kezdőknek és haladóknak,

kétbalkezeseknek és konyhatündéreknek,

kismamáknak és nagymamáknak,

kispapáknak és nagypapáknak,

kiskorúaknak és nagykorúaknak,

fogasoknak és foghíjasoknak,

ínyenceknek és finnyásaknak,

vegáknak és húsevőknek,

édesszájúaknak és nagyszájúaknak,

lapos és vastag pénztárcájúaknak,

időhiányosoknak és időmilliomosoknak valót,

belföldit és külföldit,

levest, főfogást és sütit.

Bármerre is lapozgatsz,

illatok, színek, halmazállapotok kavalkádja virít.

Ha még meg is sütöd, garantáltan felvidít.

 

 

 

Mivel az előszó elolvasása a sütés-főzés szempontjából praktikátlan és felesleges, szorítkozzunk a lehető legrövidebb köszönömökre és magyarázatokra, az elkészült, összeollózott és egybeszerkesztett munka kritikai javaslataihoz elöljáróban.

Színes képekkel, esztétikai kiemelésekkel, díszes cirádákkal, betűtípusbeli változatossággal ugyan nem kecsegtet ez az így is szép horderejű recept összeállítás, de célja nem is a szemet gyönyörködtetés, hanem a kulináris élvezetek megvalósítására való serkentés és felkészítés.

Az online forma mobilitásából adódóan bárki által bővíthető, szépíthető, alakítható a mű. Érezze bátran mindenki saját magáénak a gyűjteményt. Alakítsa, fejlessze, forgassa, nyomtassa, ajánlja, hirdesse kedve szerint. Ez a munka nem egyetlen emberé, hanem a miénk. Úgy hittük, nincsen új recept a nap alatt, ám kezünk alatt égve / égetve egyre inkább rájövünk, hogy ez talán mégsem igaz.

A webes receptek egyik előnye, hogy ha elrontunk valamit és felmegy bennünk a pumpa, legfeljebb a számítógépet verhetnénk földhöz. Azért vigyázat! Nagy lelkesedésünkben se öntsük le a hozzávalókkal, koszos kézzel pedig főleg ne nyúljunk a billentyűzethez, mert hamar eltömődhet a tasztatúra. Az általában 4 személyre íródott hozzávalók elé mindenütt nyugodtan írjuk oda, hogy „1 számítógép naprakész állapotban”.

Talán – remélhetőleg – ez az online kezdeményezés előbb-utóbb egy kézbe vehető, színes szakácskönyv formájában is realizálódni fog.